hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

KOMENTAR pomilovanja Siniše Rimca od strane Predsjednika RH

Za: Novosti

11. 01. 2010.

Komentar pomilovanja Siniše Rimca od  strane Predsjednika Republike Hrvatske

Institucija «milosti Predsjednika» ima svrhu ako se koristi kao korektiv u smislu pravde, na sveukupnu situaciju osuđenika. Znamo da Predsjednik RH svoje pomilovanje načelno ne smije donositi, svakako ne smije pravdati, svojom ocjenom pravednosti i pravne utemeljenosti presude, nego može, na prijedlog komisije, smanjiti zatvorsku kaznu (do godinu dana) osuđenicima čije se zdravstveno stanje izuzetno pogoršalo (ili stanje njihove najbliže obitelji).

Nije mi poznato zdravstveno stanje Siniše Rimca, osuđenog na 8 godina zatvora zbog ubojstva civila u Pakračkoj poljani. Međutim opće je poznato da je S. Rimac predvodio četvoricu iz Merčepovog rezervnog sastava kod brutalnog ubojstva bračnog para Zec i njihove 12-godišnje kćerke. Počinioci su uhapšeni, ubojstva su priznali pred istražnim sucem ali bez prisustva branitelja i to je bila proceduralna greška zbog koje je proces obustavljen, a ubojice oslobođeni. Državno odvjetništvo, na čijem čelu je u to doba bio V. Šeks, nije se na tu odluku niti žalilo! Danas, odvjetnica S. Rimca izražava svoje oduševljenje odlukom o pomilovanju i prijeti tužbom svakom koji Rimca poveže s ubojstvom obitelji Zec jer „on za to djelo nije pravomoćno osuđen“.

Što god govorili pravnici koje nitko nije naučio da poznavanje prava ne služi samo za izbjegavanje pravde, mislim da je pomilovanje S. Rimca nesretna odluka koja dodatno doprinosi već i tako počinjenoj nepravdi. Žao mi je da će ta odluka, ponavljam, po svim javnosti poznatim činjenicama, nepravedna i nepotrebna, baciti sjenu na ulogu Predsjednika Mesića koji se zalagao za procesuiranje počinioca svih ratnih zločina u doba kad se malo tko od političara to usudio.

Zoran Pusić, predsjednik GOLJPa za "Novosti"

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr