hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

ZAŠTO ĆU GLASATI ZA IVU JOSIPOVIĆA

Zoran Pusić, predsjednik GOLJPa

07.01.2010.

Razgovor za Novi list vodila Vesna Roller

 

Za ljude koji desetljećima nisu imali višestranačke izbore za najviše političke dužnosti, tvrdnja da su takvi izbori „fešta“ demokracije nije bila samo isprazna fraza; dapače činila se kao uvjet bez kojeg prave demokracije naprosto nema.

Sada, kad izbora imamo u ovolikoj mjeri, najblaže što sa stečenim iskustvom možemo reći je da su oni nužan ali ne i dovoljan uvjet za očuvanje već dostignutih demokratskih standarda.

Kako ću u drugom krugu glasati za I. Josipovića više bi me trebale smetati zamjerke koje imam na njegove nastupe i kampanju. Kraj svih tih zamjerki postoji osnova za nadu da će Ivo Josipović iskrenije promovirati neke presudne principe za razvoj demokracije u Hrvatskoj kao Predsjednik nego što bi to zaključio i dobronamjerni promatrač iz njegove kampanje. Lako moguće da to (što sam ja doživio kao neuvjerljivost u zastupanju proklamiranih stavova) izlazi iz Josipovićeve procjene, nažalost sve točnije kako odmiče predsjednička kampanja, da će birači koje privlače načela pravednosti i poštenja u politici ne samo kao izgovorene predizborne floskule i tako glasovati za njega zahvaljujući više protivničkom kandidatu nego uvjerljivosti kampanje.

Kandidat M. Bandić prešao je granicu koju bi pošten čovjek trebao tolerirati, onaj čas kad se javno hvalio podrškom Tomislava Merčepa, slikajući se s njim na televiziji. M. Bandić zna vrlo dobro da je ime T. Merčepa vezano, a vremenom je postalo i simbol, za neke od najsramotnijih zločina koji su se u Hrvatskoj dogodili. Poslije toga više nitko tko glasa za M. Bandića neće moći reći da su ga prevarili izborni plakati, hodanje po vodi i pojeftinjenje parkiranja dva dana prije izbora. Kandidat je jasno pokazao svoj principijelni stav – da su vlast i glasovi koji prema vlasti vode važniji od svakog principa!

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr