hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

POSJETA PREDSJEDNIKA STIPE MESIĆA

OPĆINAMA KRNJAK I GVOZD

I OKRUGLI STOL

10. studenog 2009.

 

I DIO

 

Selo Šljivovac, posjeta povratničkoj obitelji Janjić

 

Dušan Janjić (star 63 godine) i njegova žena Branka (stara 69 godine) živjeli su prije rata u drvenoj obiteljskoj kući u selu Šljivovac. Obitelj je 1995. godine izbjegla u Srbiju gdje su promijenili nekoliko organiziranih smještaja (kao npr. Vračje, Vlasina i Prijepolje). Obitelj se vratila u Hrvatsku posredstvom UNHCR-a u svibnju 2004. godine, u kuću rođaka u selu Slavsko Polje. U ljeto 2008. godine, obitelj je odlučila vratiti se  svojoj vlastitoj kući. Na žalost, njihova obiteljska kuća je stara i potpuno neuseljiva.

Gospodin Janjić tvrdi da su za vrijeme rata pored njegovog imanja bili smješteni topovi koji su uzrokovali oštećenje kuće. Slijedom toga, a uz pomoć županijskog ureda za obnovu, obitelj pravodobno podnosi zahtjev za obnovu ratom oštećene obiteljske kuće, no prvostupanjsko tijelo donosi negativno rješenje o pravu na obnovu, a iz razloga što je nadležno tijelo utvrdilo da oštećenje nije nastupilo kao posljedica ratnog djelovanja.

Obitelj ulaže žalbu na navedeno rješenje, te nadležna Uprava za obnovu vraća predmet prvostupanjskom tijelu na ponovno rješavanje. UNHCR je slobodan predložiti da se obitelji obnovi njihov dom putem programa stambenog zbrinjavanja na područjima posebne državne skrbi, a ne temeljem Zakona o obnovi.

Opisani postupak je još uvijek u tijeku. Gospodin i gospođa Janjić trenutno žive u potpuno neprihvatljivim uvjetima, u malenom objektu koji je prije služio za smještaj peradi.

Odmah nakon povratka, obitelj je primila humanitarnu pomoć od UNHCR-a (tzv. paket dobrodošlice). Mobilni tim Hrvatskog Crvenog križa, u svojstvu provedbenog partnera UNHCR-a, posjećuje obitelj dva do tri puta na mjesec, te im pruža pomoć u hrani, higijeni i odjeći. Obitelj također prima pomoć i za nabavku ogrijevnog drva kao korisnici socijalne pomoći.

Građanski odbor za ljudska prava u okviru svog programa pomoći izbjeglicama i povratnicima posjetio je centre u Srbiji gdje su bile smještene izbjeglice iz Hrvatska. 2002. Godine posjetili smo  zajedno sa drugim nevladinim organizacijama iz Srbije, Bosne i Hrvatske centre Jabuka i hotel Park u Prijepolju  (Sandžak)Korisnicima centara  pružali smo informacije o mogućnostima povratka i o stanju u kraju iz kojeg su izbjegli. Tako  nam se javio i tražio informacije o selu Šljivovac u općini Vrgin most /Gvozd  Janjić Dušan i njegova supruga Branka. Tada se nisu željeli vratiti ali Čedomir Vidović je u ime GOLJPa ostavio kontakt broj i adresu GOLJPa.

Kada smo 2004. obilazili područje Šljivovca,  gdje su Janjići imali kuću i imanje, ustanovili smo da su se vratili, ali su bili u velikom strahu i nisu se usudili s nama kontaktirati misleći da smo iz neke državne ustanove. Preko svojih susjeda i prijatelja skupili su o nama informacije i  onda nam se javili i izložili svoj problem. Za vrijeme njihovog izbjeglištva njihova se drvena kuća urušila i nemaju gdje stanovati. Za silu su se uselili u malu bivšu štalici koja je veličine 3x3 metra. Nisu imali nikakva primanja. Dali su zahtjev za obnovu ali su dobili negativan odgovor jer da kuća nije srušena u „Oluji“. Ponovno smo razgovarali (GOLJP i UNHCR)  s nadležnim tijelima Uprave za obnovu i sa načelnikom općine Gvozd, te sa Državnim tajnikom Stankom Janićem da se ubrza proces  rješavanja zahtjeva g. Janjića.

Posjeta gospođi Savi Šapić, bivšoj nositeljici stanarskog prava u Gvozdu

 

Gospođa Sava Šapić (stara 80 godina) živjela je sa svojim mužem i sinom u stanu u Gvozdu kao nositelj stanarskog prava. Obitelj je 1995. godine izbjegla u Srbiju gdje su živjeli kod rođaka u Mladenovcu. Vratili su se 1997. godine u Gvozd gdje su bili smješteni u neuređenoj ostavi. Obitelj je 2003. godine podnijela zahtjev za stambeno zbrinjavanje, te su primili suglasnost Uprave za PPDS 2005. godine. Zgrada je 2008. popravljena te su gospođa Šapić i njezin sin uselili u prosincu 2008. godine u isti stan u kojem su živjeli prije rata. Gospodin Šapić je preminuo 1999.

Posjeta povratničkoj obitelji Mrkobrada u Slavskom Polju

 

Gospodin Mile Mrkobrada (73 godine) i njegova supruga Milica (70 godina) žive u selu Slavsko Polje, općina Gvozd. Obitelj se vratila u Hrvatsku 1997. godine uz pomoć UNHCR-a. Gospodin i gospođa Mrkobrada su bivši nositelji stanarskog prava – prije rata su 35 godina živjeli i radili u Zagrebu. Rat ih zatiče tijekom godišnjeg odmora u obiteljskoj kući u Slavskom Polju. Sudskom presudom im se oduzima stanarsko pravo na stanu u Zagrebu. U stanu je ostala sva njihova pokretna imovina. Ratne godine provode u spomenutoj kući u Slavskom Polju. U kolovozu 1995. odlaze u izbjeglištvo. Njihova je kuća biva uništena slijedom ratnih događanja, te se obitelj vraća u kuću njihovih rođaka u istom selu. Nakon toga se obitelj preseljava u garažni prostor svoje uništene kuće u kojem boravi posljednjih 14 godina. Obitelj podnosi zahtjev za organizirani popravak uništene kuće, no međutim to pravo nisu mogli ostvariti slijedom činjenice da nisu imali prijavljeno prebivalište 1991. godine u predmetnoj stambenoj jedinici, a što je jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na obnovu (oni su naime, imali prijavljeno prebivalište u Zagrebu).

Obitelj također nije mogla ostvariti ni pravo na stambeno zbrinjavanje sve dok 2008. godine nije omogućeno bivšim nositeljima stanarskog prava obnova njihovih oštećenih obiteljskih kuća (poznato kao E4 model stambenog zbrinjavanja – organizirana ugradnja građevisnkog materijala). Takvo što im je bilo omogućeno nakon što su potpisali izjave da neće potraživati stambeno zbrinjavanje u Zagrebu. Radovi na novo izgrađenoj kući su pri kraju. No, kako se stambena jedinica ne obnavlja temeljem Zakona o obnovi, obitelj neće imati pravo na opremanje osnovnim namještajem i kompletno unutarnje uređenje. Gospodin i gospođa Mrkobrada primaju mirovine. Njihova kćer Kata (45 godina) sa suprugom i dvije kćeri živi u Kanadi, iako se očekuje njihov skori povratak.

 

Posjeta povratničkoj obitelji Glamočlija u Gornjem Skradu

Obitelj Glamočlija ima devet članova obitelji (tri generacije): Nedjelko (57 godina), Anka (59 godina), sinovi Janko (36 godina) i Vojislav (35 godina) te njihove supruge i troje djece. Obitelj živi u obiteljskoj kući u selu Gornji Skrad 2, općina Krnjak.

Ova je obitelj 1995. godine izbjegla u Rumu gdje su bili privatno smješteni. Vratili su se 1999. godine uz pomoć UNHCR-a. U vrijeme kad su se vratili, njihova je kuća bila devastirana i prazna. Odmah nakon povratka, obitelj je primila pomoć od Hrvatskog Crvenog križa. Međunardni odbor za pomoć (IRC) je popravio njihovu oštećenu kuću. Katolička organizacija za pomoć (CRS) je obitelji donirala kravu koju su trebali otplatiti kroz davanje mlijeka i jednog teleta ostalim stanovnicima u zajednici.

Godine 2000. su dobili motornu pilu od Katoličke organizacije za pomoć te su tada započeli raditi na proizvodnji drva za ogrijev. Iste su godine dobili kao donaciju horizontalnu tračnu pilu od Međunarodnog katoličkog migracijskog centra (ICMC) što im je omogućilo 2003. godine otvoriti pilanu na kojoj sada zapošljavaju sedmero radnika.

Sva je navedena pomoć financirana od strane UNHCR-a.U Gornjem Skradu je opskrba električnom energijom bila vrlo slaba te je 2007. godine UNDP u suradnji sa općinom Krnjak pomogao popravak električne mreže što je pogodovalo i radu ove obitelji te cijele zajednice. Nedjeljko uzgaja devet krava a obitelj obrađuje 20 hektara zemlje.

 

 II DIO

 

Orugli stol- u Domu Muljava

Ostvarivanje prava povratnika i izbjeglica na području općina Gvozd  i Krnjak

U organizaciji UNHCR Predstavništvo u Republici Hrvatskoj i Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba

Cilj razgovora bio je traženje trajnog i pravednog rješenja problema koji za mnoge izbjeglice predstavljaju dugotrajnu agoniju, a za naše zemlje teško opterećenje iz prošlosti.

Sudjelovali su osim Predsjednika RH g. Stjepana Mesića I predstavnici povratnika i naseljenika, kao i nevladine udruge iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koje se bave pitanjima pomirbe, povratka i lokalne integracije. Prisustvovali su I dužnosnici Vlade, te regionalne i lokalne uprave i samouprave koji su bili pozvani  na okrugli stol.  Okrugli stol su otvorili Mr Wilfried Buchhorn, UNHCR, Hrvatska I Zoran Pusić, predsjednik GOLJPa. Govorili su: Ranka Rod, učiteljica iz Vojnića; Miroslav Grozdanic, SDF Hrvatska; Tomo Aracic, ZUNH; Milorad Pupovac, SNV ; Azim efendija Durmić, Dom za starije i nemoćne  osobe, Siroka Rijeka (5 min); Miodrag Linta, SDF Beograd; Vera Golubovic, Hrvatski Crveni križ; Milan Bijelic, Udruga MI ; Jelka Glumicic, Odbor za ljudska prava Karlovac  i Vehid Sehic, Forum građana Tuzle.

Prisustvovali su :  Zoran Pišl I Marjan Gredelj, Zeleni put; Zdravko Stjepović, veterinar iz Gvozda, Čedomir Vidović, Biljana Pusić, Maja Kovačević Bošković I Marko Sjekavica, GOLJP;  Eugen Jakovčić,Documenta, Tanja Petrović, Koordinatorica usmene povijesti, Documenta;  stanovnici iz obližnjih mjesta.

Moderator: Mario Pavlovic, UNHCR Hrvatska 

 

 

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr