hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

Prethodna Slijedeća

 

Govor Predsjednika Josipovića na obilježavanju 10. godišnjice  Igmanske inicijative

                                   u Sarajevu 29. 5. 2010.

  

Poštovana gospodo dopredsjednici Igmanske inicijative, poštovani kolege predsjednici Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, ekscelencije, dame i gospodo,
 
Stvarnost koju danas živimo u četverokutu Sarajevo, Podgorica, Beograd, Zagreb daje mnogo razloga našim prijateljima iz Igmanske inicijative da budu ponosni. Ponosni na svoju hrabrost, upornost i viziju. Bilo je hrabro u vremenu kada su sukobi zamračivali razbor, vjerovati da je pomirenje ne samo moguće nego i nužno za budućnost naroda u tom četverokutu. Vaša hrabrost ne bi pak bila moguća da nije bilo jasnoće svrhe pomirenja, da nije bilo vizije suživota u zajednici sloboda, demokracije, tržišnog gospodarstva i slobode kretanja ljudi, robe i kapitala. Ta se vizija danas približava svome ostvarenju. Neki su od nas tome bliži, neki malo dalji, ali sasvim je jasno da u svakoj od naših zemalja dijelimo isti napor i ambiciju, i da je ta ambicija ostvariva.
 
Hrvatska je na korak od ostvarenja punopravnog članstva u EU. Naše skorašnje članstvo nije razlog okretanja leđa susjedima. Upravo suprotno; iskustvo pokazuje da što je neka zemlja bliža punoj integriranosti u Europu, to je veća njezina potreba da se zbližava sa svojim susjedstvom. Razlog je vrlo jednostavan: svatko želi imati dobrog susjedstvo. To je stvar pragmatičnosti i državnog interesa.
 
Ali, Igmanska nam je inicijativa svojim djelovanjem pokazala da se interesi ne ostvaruju povođenjem za onim što izgleda pragmatično. Malo je kome ono što su oni poduzimali devedesetih godina izgledalo posebno pragmatično. U čemu je tajna?
 
Poštovani kolege, tajna je u dobroti mudrosti, tajna je u hrabrosti da se, barem povremeno, uzdignemo iznad cinizma dnevne politike. To su oni trenuci kada se izlažemo kritici jer smo se usudili iskoračiti iz stereotipa koji se često hrane i na jednostavnosti nesnošljivosti, ali upravo su to oni trenuci u kojima se čini korak naprijed. Korak naprijed, znamo nije moguć, ukoliko se ne nagnemo prema budućnosti. Igmanska se inicijativa u nekim težim vremenima znala opasno naginjati prema budućnosti. I bili su uspješni, i ja im na tome zahvaljujem.
 
Igmanska je inicijativa započela djelovati u i oko najstrašnijeg sukoba u našoj regiji, usred rata u BiH. Nije ni čudo da su izazovi bolje budućnosti upravo ovdje i najveći. Želim iskoristiti i ovu priliku da istaknem bezrezervnu predanost Republike Hrvatske dobrobiti Bosne i Hercegovine kao zemlje slobodnih i sretnih naroda i pojedinaca. Ponovit ću što sam nedavno rekao u Parlamentu Bosne i Hercegovine: stabilnost i blagostanje Bosne i Hercegovine vitalni su interes Republike Hrvatske. Usto, uvjeren sam da će njezini narodi i građani svoje vitalne interese ostvariti konačno i u potpunosti onda kada se sve četiri naše zemlja nađu u Europskoj Uniji. Zato vas sve ovdje nazočne pozivam, ujedinimo svoje ruke svoje glave za europsku Bosnu i Hercegovinu.
 
Istovremeno, moramo biti svjesni izazova s kojima se u gospodarskom, ali i u institucionalnom smislu danas susreće međunarodna zajednica, a posebno EU. Težina i veličina izazova ne bi smjeli za EU biti razlogom da se zanemare izazovi integriranja naše regije u EU, niti bi oni našim političkim elitama smjeli biti razlogom da na nacionalnom planu napuste ili zanemare europsku vokaciju. Financijski, gospodarski i institucionalni izazovi neće dovesti u pitanje projekt europskoga ujedinjenja niti će on biti značajnije usporen. Pritisak globalizacije je takav da je produbljenje integriranja u Europi nužda. Stoga vas pozivam da ne odustajete. Sve su to prolazna nevremena.
 
Pri tome je neobično važno, da se radi budućnosti naše djece, okrenemo od prošlosti. Ne smijemo ništa zaboraviti. Nove se naraštaje podsjećanjem mora osvijestiti o pogibeljnosti mržnje i sukoba, ali naša zadaća treba biti ukazivanje na prednosti snošljivosti, dijaloga i nadasve – kompromisa. Izgradnja kulture kompromisa mora biti našom društvenom misijom. To je kultura svijeta kojemu želimo pripadati. Ona je u srži kulture europskih integracija. Etnička, kulturna i vjerska složenost naših društava jasno ukazuje da je upravo izgradnja  kulture kompromisa najveći izazov za političke elite naših zemalja. Tu kulturu uvjeren sam treba razvijati svatko od nas u vlastitoj zemlji, ali i u našim međusobnim odnosima. Uspijemo li u tome, imat ćemo zahvalnost onih koji će nas naslijediti. Ako hoćete, možemo to zvati i regionalnim partnerstvom za Europu.
 
Pri tome, kako smo vidjeli iz primjera Igmanske inicijative, iznimno značajnu ulogu ima upravo civilno društvo, nevladni sektor, koji dakako uključuje i poduzetništvo. Kritično je važno da tamo gdje civilni sektor već djeluje, dobije snažniju podršku države, tamo gdje nije dovoljno razvijen, dobije podršku za razvoj. Koristim i ovu priliku da pozovem i međunarodnu zajednicu da pruži još veću podršku civilnom društvu i njegovu daljnjem razvoju.
 
Na tom tragu, a time ću i završiti, Igmanskoj inicijativi, a posebno Forumu mladih Igmanske inicijative, želim mnogo uspjeha u budućnosti.

 

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr