hr
eng

Građanski odbor za ljudska prava

»Zemlja koje nema«

Borisa Pavelića

NOVI LIST

Datum objave: 14.10.2010 u 08:02h

Josipović prekršio Ustav

Ivo Josipović prekršio je Ustav. Umjesto da obrani slobodu govora i zaštiti pravo tjednika »Novosti« na slobodno komentiranje događaja, ma koliko ono moglo biti »neukusno«, predsjednik države na temelju svoje osobne estetske prosudbe protekloga je tjedna od tih novina zatražio da promijene uređivačku politiku. To je monarhistička gesta kakvoj nema mjesta u demokratskoj državi utemeljenoj na slobodi govora i vladavini prava.

»Ne sviđa mi se, neukusna je i neka izdavač vidi treba li nastaviti takvu politiku«, izjavio je o kontroverznoj naslovnici »Oba su pala«. Uskačući tom izjavom u bujicu državno-populističkoga gnjeva na minijaturno uredništvo koje se usudilo persiflirati događaj proglašen »svetinjom Domovinskog rata«, Josipović je, zapravo, poručio ovo: »Prilagodite se. Ne smijete protiv masovnih predrasuda.« To je državni pritisak na novine. To je cenzura. A u demokratskoj državi predsjedniku je zabranjeno cenzurirati novine. Ili Josipović misli drukčije? Ustav, članak 38: »Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura«.

Dio članka 94: »Prije preuzimanja dužnosti, Predsjednik Republike pred predsjednikom Ustavnog suda Republike Hrvatske polaže svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu«. A dio predsjedničke prisege, koja je također ustavna kategorija, glasi ovako: »Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske«. Tražeći od »Novosti« da promijene uređivačku politiku zato što se njemu, ili bilo kome drugome, jedna naslovnica učinila neukusnom ili uvredljivom, Josipović je, dakle, iznevjerio svoj posao.

Naročito je opasno to što nije tako postupio samo zato što mu se naslovnica osobno ne sviđa, nego zato što je popustio pod populističkim pritiskom. Nije se htio konfrontirati s masovnim gnjevom, desničarskim udrugama, ministarstvom obrane i Glavnim stožerom. Nije nam ovdje prva namjera uspoređivati, ali da se Josipovićev prethodnik u prvoj godini mandata tako prilagođavao uvjerenju masa, Norac bi danas bio načelnik stožera, a Glavaš potpredsjednik Vlade. Istina je da svatko ima pravo izraziti ljutnju zbog provokacija bilo kojeg tjednika, ali je isto tako istina da predsjednik države mora prvi braniti pravo istog tog tjednika da provocira do mile volje, pod uvjetom da ne huška na mržnju i nasilje. A »Novosti« nisu huškale.

Predsjednik države, dakle, s Pantovčaka počinje uređivati novine. Istodobno, kada treba prokomentirati svjedočenje bivšeg premijera o kolosalnim nepodopštinama njegove i sadašnje Vlade, odbija izustiti ma i jednu riječ. »Nije dobro da se političari upetljavaju, imamo podjelu vlasti, zna se što radi politika, a što pravosuđe«, zauzeo je predsjednik gard aktivnoga i nepokolebljivog uzmicanja. Na stranu to što bi dosljedna primjena njegova pravila vjerojatno ukinula politiku. Ali, nije li zabrinjavajuća ta predsjednikova spremnost da iz posve efemernoga razloga opatrne manjinske novine, a da istodobno odbija komentirati raspad Vlade uzrokovan lažima i kriminalom? Ivo Josipović kao da počinje tonuti u baruštinu što je napaja hadezeovski močvarni izvor. Nastavi li tako, kraj mandata mogao bi dočekati ispričavajući se pred Tuđmanovim grobom za ono veleizdajničko saginjanje glave u Ahmićima.

Boris PAVELIĆ

 

Građanski odbor za ljudska prava, Selska cesta 112 C, HR-10000 Zagreb • Tel: +385 1 6171530 / Fax: +385 1 64 13 626 • info@goljp.hr